Choć wiele z nas uwielbia smak cukru, powinniśmy pamiętać o tym, że spożywanie go w dużych ilościach może bardzo negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Nadmiar cukru prowadzi do nadwagi, otyłości, chorób serca bądź cukrzycy. Jak uniknąć tych szkodliwych skutków? Postaw na znacznie zdrowsze zamienniki cukru!
Dlaczego cukier jest szkodliwy dla organizmu?
W obecnych czasach każdy z nas spożywa o wiele więcej cukru, niż potrzebuje. Poprzez współczesną dietę dostarczamy do organizmu cukier nie tylko przez słodkości, ale i przez produkty przetworzone, które spożywamy na co dzień. Jest to szczególnie niebezpieczne, jako że cukier posiada właściwości uzależniające. Według źródeł oddziałuje na mózg w podobny sposób co substancje psychoaktywne. Wywołuje nagły skok energii oraz poprawę nastroju, ponieważ poziom glukozy we krwi się podnosi. Nie trwa to jednak długo, przez co szybko zaczynamy odczuwać negatywne konsekwencje zjedzenia cukru – silną ospałość, rozdrażnienie oraz zmęczenie. Pojawia się też potrzeba sięgnięcia po kolejną dawkę słodkości, która z czasem staje się coraz większa.
Jednym z głównych skutków spożywania nadmiaru cukru jest ryzyko nadwagi oraz otyłości. Cukier to nic innego jak puste kalorie, które poza krótkotrwałą dawką energii nie dostarczają organizmowi żadnych składników odżywczych. Przyczyniają się za to do przyrostu masy ciała oraz pojawienia się cellulitu u kobiet. Duża ilość cukru w diecie utrudnia zachowanie prawidłowej wagi oraz smukłej sylwetki. Zwiększa szanse na zachorowanie na otyłość u dzieci, które bardzo chętnie sięgają po różnego rodzaju słodkości. Cukier oddziałuje negatywnie również na zęby, prowadząc do próchnicy oraz demineralizacji szkliwa. W ostateczności może dojść nawet do utraty zębów. Ma też znaczenie dla wyglądu skóry – nadmiar cukru jest odpowiedzialny za glikację białek, która niszczy kolagen i elastynę, odpowiedzialne za nadanie jędrności i elastyczności. Na skutek tego bardziej widoczne mogą stać się oznaki starzenia się skóry, takie jak zmarszczki. Może ponadto wywoływać trądzik oraz rozwój infekcji grzybiczych. Nie jest to najlepszy składnik dla układu pokarmowego – zaburza proces trawienia, wywołuje zaparcia i uniemożliwia prawidłową pracę jelit.
Nadmiar cukru wpływa też na nasze samopoczucie psychiczne. Wahania cukru we krwi obniżają nastrój i utrudniają radzenie sobie ze stresem czy problemami emocjonalnymi. Częste jedzenie słodkości odbija się negatywnie również na naszej pamięci i zdolności do koncentracji. Trudniej jest nam się skupić, ponieważ funkcjonowanie mózgu zostaje osłabione. Wyeliminowanie cukru z diety jest jednym ze sposobów, aby poradzić sobie z tym problemem. Trudności ze skupieniem się oraz rozdrażnienie i nerwowość mogą być ponadto wynikiem złej jakości snu. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie zainwestowanie w komfortowy materac, który zagwarantuje nam spokojny wypoczynek. Warto rozważyć zakup produktów ze strony: https://www.sleepmed.pl/materace-wg-rozmiarow/materace-sleepmed-120×200/ lub w sklepie stacjonarnym Głogów, gdzie dostępnych jest wiele sprawdzonych modeli o cennych właściwościach.
Jak ograniczyć cukier w diecie?
Zdając sobie sprawę z tego, jak cukier wpływa na nasz organizm, bez wątpienia będziemy chcieli ograniczyć jego spożycie. Jak się do tego zabrać? Na samym początku trzeba pamiętać o tym, aby podejść do tego stopniowo. Nie rezygnujmy ze wszystkich słodyczy w jednym momencie, ponieważ wtedy istnieje większa szansa, że trudniej będzie nam powstrzymać się przed ponownym sięgnięciem po coś słodkiego. Zacznijmy od małych zmian, a z czasem przyzwyczaimy się do mniejszych ilości cukru i nie będziemy domagać się więcej.
Warto zainteresować się dostępnymi na rynku zamiennikami cukru. To naturalne substancje słodzące, które świetnie sprawdzają się w ograniczeniu spożywania cukru. Ksylitol, wytwarzany z kory brzozy, posiada aż 40% mniej kalorii, a do tego ma 10-krotnie niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie wywołuje tak gwałtownych skoków energii. Wyglądem i smakiem łudząco przypomina tradycyjny cukier, przez co jest bardzo popularną alternatywą. Co więcej, wykazuje działania prozdrowotne, ponieważ ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpróchnicze i grzybobójcze. Nie należy spożywać go w zbyt dużych ilościach, ponieważ wtedy może wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Ciekawą opcją będzie również erytrytol, który zawiera jedynie 20 kcal w 100 g, przez co uznawany jest praktycznie za bezkaloryczny. Nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi, a jego indeks glikemiczny jest równy zero. Z tego względu może być stosowany przez osoby z cukrzycą typu 2 lub insulinoodpornością.
Naturalne rozwiązanie na nadmiar cukru to syrop klonowy, czyli sok odparowany z pni klonów. Nie posiada substancji konserwujących – w jego składzie znajdziemy zdrowy cukier, witaminy z grupy B, magnez, wapń, potas oraz fosfor. Z racji tego może pozytywnie wpływać na nasz organizm, między innymi poprzez korzystny wpływ na układ nerwowy. Oprócz tego zawiera sacharozę, przez co nie powinien być używany przez tych, którzy zmagają się z cukrzycą. Syrop z agawy to kolejna naturalna opcja. Substancję słodzącą wytwarza się z kaktusów, a jej zawartość to przede wszystkim fruktoza, która jest znacznie wolniej trawiona niż glukoza. Syrop z agawy zawiera inulinę, która pozytywnie oddziałuje na mikroflorę jelit oraz pracę układu trawiennego. Dobrze nam znany miód również jest źródłem zdrowych cukrów i może być wykorzystywany jako zamiennik. Wykazuje właściwości prozdrowotne, ponieważ łagodzi kaszel i poprawia odporność ze względu na działanie bakteriobójcze. Warto jednak mieć na uwadzę, że jego liczba kalorii jest niewiele niższa od tej, która znajduje się w cukrze.
Produkty takie jak ksylitol, erytrytol, syrop klonowy czy syrop z agawy to jedne z najpopularniejszych zamienników cukru. Dzięki nim wciąż możemy cieszyć się słodkim smakiem napojów czy potraw, ale bez przykrych konsekwencji zdrowotnych. Wybór tych zamienników wpłynie pozytywnie na nasze samopoczucie, a do tego pomoże w utrzymaniu smukłej sylwetki.